Бази даних


Наукова періодика України - результати пошуку


Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Повнотекстовий пошук
 Знайдено в інших БД:Книжкові видання та компакт-диски (1)Реферативна база даних (2)
Список видань за алфавітом назв:
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  
А  Б  В  Г  Ґ  Д  Е  Є  Ж  З  И  І  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  

Авторський покажчик    Покажчик назв публікацій



Пошуковий запит: (<.>A=Derkach I$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 5
Представлено документи з 1 до 5
1.

Dmytruk M. V. 
Effects of seed priming with growth regulator biolan on salt tolerance of Pisum sativum L. [Електронний ресурс] / M. V. Dmytruk, N. V. Vasyliv, I. V. Derkach, I. M. Mykiyevych, N. D. Romanyuk // Біологічні студії. - 2016. - Т. 10, № 3-4. - С. 107-118. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bist_2016_10_3-4_11
Регулятор росту Біолан (Агробіотех, Київ) під час застосування для передобробки насіння за лабораторних умов грунтової культури позитивно впливав на фізіологічні реакції Pisum sativum L. (сорт Альфа) за наявності 0 (контроль), 2 і 4 % NaCl. NaCl затримував у часі поглинання води насінням, яке проростало, ріст ембріональних осьових органів, знижував енергію проростання і пригнічував початкові етапи росту (акумулювання сирої та сухої речовини), вміст хлорофілів а, b і каротиноїдів. За дії 2 % NaCl порушувався гомеостаз Na+, Ca2+ і K+ ; вміст Ca і співвідношення K / Na різко знижувалися. Біолан у розведенні 1:105 (6 год) стимулював поглинання води і проростання насіння. Виявлено зміни співвідношення Хл a / b у листках рослин залежно від наявності солі в середовищі. Обробка насіння Біоланом частково відновлювала співвідношення K / Na і незначно знімала загальний інгібуючий ефект дії солі, що надає підстави для можливого застосування регулятора з метою підвищення солестійкості гороху за польових умов.
Попередній перегляд:   Завантажити - 1.362 Mb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
2.

Derkach I. 
Cationic and metabolomic changes in buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) plants under the NaCl influence [Електронний ресурс] / I. Derkach, G. Bachmann, L. Fragner, N. Romanyuk, W. Weckwerth // Біологічні студії. - 2017. - Т. 11, № 3-4. - С. 53-54. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bist_2017_11_3-4_43
Попередній перегляд:   Завантажити - 1.071 Mb    Зміст випуску     Цитування
3.

Derkach I. V. 
Total phenolic, anthocyanins and TBA-active products in buckwheat plants under NaCl impact [Електронний ресурс] / I. V. Derkach, S. Timmusk, N. D. Romanyuk // Біологічні студії. - 2018. - Т. 12, № 3-4. - С. 27-34. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bist_2018_12_3-4_5
Висока концентрація солі у грунтовому розчині спричиняє осмотичний та іонний стреси, вторинний окислювальний стрес, пригнічення росту та розвитку рослин і, як наслідок, зниження врожайності важливих сільськогосподарських культур. Гречка (Fagopyrum esculentum Moench.) належить до групи солечутливих рослин-глікофітів, але здатність витримувати засолення у цієї культури вища у порівнянні з багатьма іншими культурами. Вплив засолення на загальний вміст фенольних сполук, антоціанів і ТБК-активних продуктів як показника перекисного окиснення ліпідів (ПОЛ) у рослинах гречки (с. Українка) визначали на 48, 72 год (сольовий шок), через 7 діб (сольовий стрес) впливу NaCl. Рослини вирощували на і поживному середовищі Хогланда - Арнона з/без додавання 100 мМ NaCl. Максимальний рівень ПОЛ мембран виявляли через 72 год дії солі: вміст ТБК-активних продуктів зростав у надземній частині (відповідно 130 і 204 % на листках і стеблах). За 7-добового сольового стресу концентрація ТБК-активних продуктів знижувалася у порівнянні з контролем у листках і коренях, залишаючись на високому рівні у стеблах. Загальний вміст фенольних сполук був значно вищим у наземних частинах рослин. Концентрація фенолів у коренях за обробки NaCl на різних часових точках експерименту була в межах від 35,55 до 64,95 мкг/г сухої речовини, у листках - від 98,36 до 112,49 мкг/г сухої речовини. У стеблах сума фенольних сполук була на рівні 80,71 - 108,32 мкг/г сухої речовини. Через 48 год впливу NaCl загальний вміст фенолів знизився на 51 та 26 % у коренях і листках, відповідно. Ця тенденція зберігалася і на 3-тю добу експерименту. На 7-му добу дії солі загальний вміст фенольних сполук у коренях наближався до контрольних значень, у листках він залишався достовірно нижчим, ніж у контролі. Зростання вмісту антоціанів у листках і стеблах гречки під час довготривалого впливу стресу узгоджувалося з їх антиоксидантною здатністю. Загалом короткочасний сольовий шок несприятливо позначився на фізіологічній активності рослин гречки. Поступове зниження вмісту ТБК-активних продуктів, відновлення до контрольного рівня загальної кількості фенольних сполук і зростання вмісту антоціанів за тривалішого сольового стресу свідчать про індукцію адаптивних реакцій у досліджуваних рослин.
Попередній перегляд:   Завантажити - 242.679 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
4.

Kyrian O. A. 
Changes in the intestinal microbiota in patients with ulcerative colitis and irritable bowel syndrome combined with urolithiasis [Електронний ресурс] / O. A. Kyrian, I. A. Derkach, A. E. Dorofeyev, M. M. Rudenko // Світ медицини та біології. - 2021. - № 3. - С. 77-81. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/S_med_2021_3_17
Попередній перегляд:   Завантажити - 190.64 Kb    Зміст випуску     Цитування
5.

Borysevych B. V. 
Microscopic changes in the internal organs of white mice during experimental iron (iv) clathrochelate toxicosis [Електронний ресурс] / B. V. Borysevych, V. V. Lisova, I. M. Derkach, S. S. Derkach, V. B. Dukhnytskyi, A. M. Tyshkivska // Ukrainian journal of veterinary sciences. - 2021. - Vol. 12, № 4. - С. 36-52. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ujvs_2021_12_4_5
Попередній перегляд:   Завантажити - 2.628 Mb    Зміст випуску     Цитування
 
Відділ наукової організації електронних інформаційних ресурсів
Пам`ятка користувача

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського